Tonlarca Tel ve Sürdürülebilirlik


O kadar çok yok olan eserlerimiz var ki. Bazıları tamamıyla yeryüzünden yok edilirken bazıları harabe halinde zamana, insana ve düzene karşı direniyor. Tek başına, sonucu belli olacak bir amansız savaş.

Bu sıkıntıyı fark eden bir sanat tasarımcısı olan Edoardo Tresoldi, kendi halinde ölüme terkedilmiş bu yapıları topluma tekrar kazandırmak için enfes bir proje geliştirmiş. Yok, olmaya yüz tutmuş olan antik yapıların geçmiş ihtişamını onları tekrar teller ile inşa ederek yaşatıyor. Bir hayalet yapı gibi.

f7818b35565455.56fbd6aee0ea7

Bu anlattığımın en güzel örneği İtalya’nın Puglia bölgesinde yer alan erken dönem Hristiyan Kilisesi. Fotoğrafta da göreceğiniz üzere 7 ton çelik tel bir araya getirilip işlenmiş durumda. Bu tür antik bir yapıyı sıfırdan, normal malzemeler ile tekrar ayağa kaldırmanın masrafının yanında bu inanılmaz düşük bütçeli ve elbette sanatsal değerli paha biçilmez. Vermiş olduğu hava hem büyüleyici hem de göz boyayıcı nitelikte.

e39c2c35565455.56fbd6aee09cf

Siponto Arkeoloji parkında gerçekleştirilen bu tasarım. Mimari alanı tekrar yorumlayan yaratıcı bir çözüm. Şeffaflığı ile hem kütlesel sınırları, hem de canlılığı hem de kalıcılığı sürdürülebilir kılıyor. Antik ile çağdaş dönemin kusursuz bütünlüğü. Sanatın öncelikli dünyevi ihtilaf özelliğini parçalayıp, iki tamamlayıcı dili tek bir dile dönüştürüyor ve ortaya nefes kesen bir manzara çıkartıyor.

dfa3e335565455.56fbd6aee0428

Bu tekrar yorumlanan mimari, tüm ziyaretçilere harabenin gerçek yansımasını görselleştiriyor. Adeta bir boşluğa kalemle çizilmiş gibi gören herkesi etkilemeyi başarmış 28 yaşındaki Milanolu sanatçı. Şeffaflığın bu yeni bakış açısı oldukça heyecan verici. Camdan çok farklı zira yapının içerisine adım atınca hala havayı ve rüzgârı hissedebiliyorsunuz, dışarıdaki sesi duyabiliyorsunuz. Gerçekte “dışarısı” diye bir şey yok. Elbette bunu gerçekleştirmek ve uygulamak başlı başına bir mucize. 800 yıl önce ayakta duran bir yapının tekrar bu yeni formatta ayağa kaldırılması inanılmaz bir emek. Sayısız benzer klişe planını araştırıp, hala ayakta olan benzer klişelerin yapılarını incelemek oldukça meşakkatli olduğu aşikâr. O dönemlerde mimari çok ileride olmadığı için bazı temel kurallar uygulanmış bunların başında ise kubbe, sütun ve duvar arasındaki altın oran. Bunu bildikten sonra Tresoldi’nin işi nispeten kolaylaşmış ama yine de tonlarca çelik ile uğraşmak herkesin harcı değil elbette. Sonuçta ortaya çıkartılan eser bir mimari çalışmadan öte bir sanat ürünü.

825d0535565455.56fbd6aee1a3f

Kâğıt üzerinde proje çizildikten sonra Tresoldi ve ekibi bir yapboz kurgusu içerisinde tüm parçaların bir araya geleceği bir modül ortaya çıkartmışlar. Sonra her parçayı tek tek kalın halka yüzükler ile bir araya getirmişler. Görselde gördüğünüz yapı tam olarak 30 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmış. Sonuçtan oldukça mutlu olan devlet sorumluları bu eseri uzun bir süre ayakta kalması için ellerinden geleni yapacaklarını söylemişler. Tresoldi’ye göre de yapı birkaç destek ile uzun yıllar ayakta kalabilir. Bunu diğer harabe olan eserlere de uygulayacaklarının şimdiden sinyalini veriyor. Sürdürülebilir bir proje anlayacağınız.

İnsan ister istemez bu tür bir çalışmanın İstanbul ve Anadolu’daki benzer kalıntılardaki duruşunu düşünüyor. Ne güzel olur harabe halinde olan yapıları temizleyip tekrar böyle hayata geçirsek. Sürdürsek bu topraklarda yatan varlıkları, kucaklasak ve kalıcı miras olarak daha sonraki nesillere bırakabilsek. Keşke demekten kendimi alamıyorum…


Makaleleri
Kitle turizmi nasıl başladı?
Seyahat tasarımcısının beslendiği ziyafet(ler)
Seyahat motivasyonları
Etik gezgin olmak
'Doğu Ekspresi' adı verilen iki lüks tren kimlere ait, farkları neler?
‘Bakanlıklar ve hükümet bu konuda birkaç lafın ötesine dahi geçemiyor’
Tren seyahatlerinin duygusal açılımları
Kartpostallar ve Yolculukları
Hediyelik eşyalar
Milyonlarca Hintliyi Tepindiren Adam
Turizm Sektörünün Köşe Taşı
Othmar Pferschy: Türkiye’nin ilk turizm fotoğrafçısı
2017’nin Lüks Seyahat Eğilimleri
Teotokostis Pammakaristu Manastır Kilisesi
Müzik, Seyahat İsimli Eşsiz Filmin Film Müziğidir…
Dünyanın En Garip Müzeleri
Turizm ile Şekillenen Gelecek
2018 Avrupa Kültür Başkenti: Valletta
Sanatın ve Mimarinin Beşiği: Floransa
Dokunulmamış: Ürdün ve Petra
Turizm Hakkında
Güzergah; Film Sahnemiz
Tonlarca Tel ve Sürdürülebilirlik
Kaburga Kıran
Dünyanın 10 Yerinden 10 Görkemli Kanal
Arkeolojik Kazılar, Türk Kaleleri ve THY
Birinci Konstantin
Barka İle Seyahat
Osaka
Modern Tanıma Göre Turizm’in Keşfi
Nasıl?
Seyahat Teknolojisi
Zekeriya Şen’in Hindistan İzlenimleri Serisi-2
Zekeriya Şen’in Hindistan İzlenimleri Serisi-1
Nam-ı Diğer: Zamanla İsmi Değişen Ülkeler
1900’lerde Paris'te Bir Fuar ve Yürüyen Kaldırım Hikayesi
Mars’ta Tatil Yapmak Mümkün mü?
Rock’n Roll ve Otel Sektörü
Nepal Denince Akla…
2016’nın Favori Destinasyonu: İzlanda
Gelişen Teknoloji Işığında Geleceği Öngörmek
Bavulunun Sesini Dinle : BagSentry
Düşük Sınıf Negatifliği Burada Yok: Narita Havalimanı
Kültürel Varlıklarımız: Ayasofya

Önerdiklerimiz

BANGLADEŞ

BANGLADEŞ

10 gece 11 gün
PERA’DAN GALATA’YA 6-7 EYLÜL 1955
İSTANBUL'UN HANLARI VE ÇARŞILARI
FENER - BALAT TURU
MİDAS ÜLKESİ FRİGYA
YILDIZ SARAYI VE ÇEVRESİ
Kişiye Özel Geziler

Size Özel Turlar

Hayalinizdeki geziyi sayfamızda bulamadınız mı?

Hayallerinizdeki Geziyi, Hayallerinizin Ötesinde Yaşayın!

Nasıl bir program istediğinizi söyleyin, size hayallerinizdeki geziyi tasarlayalım, siz dünyayı nasıl görmek isterseniz öyle bir rotayla; herkes için değil sizin tercihleriniz, sizin hayalleriniz, sizin maceranız için

Gemi Gezileri
Makaleler
Fest Travel
Fest Travel Instagram
Fest Travel Youtube
Fest Travel Twitter
Fest Travel Facebook
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma : 08.30 - 18.00

Mesai saatleri dışında bize ulaşmak için [email protected] adresimize yazabilir ya da 0 850 622 33 78 no’lu telefonu arayabilirsiniz.
Barbaros Bulvarı, Barbaros Apt. No.74 K.7 D. 18-19 PK.34349 Balmumcu, Beşiktaş-İstanbul / Türkiye

Tel: 0 850 622 33 78
Faks: 0 212 216 10 30
E-Posta: [email protected]