Boğaziçi’nde Türk Kaleleri
İstanbul’u hepimiz kendimizce severiz, elbette sevmeyenlerimizde ve lanet okuyanlarımız da var. Ancak ben tutkuyla bağlı olanlardanım. Şehrimizin yüzeysel veya gündelik terim popüler düzeyde kalan bölgesi Boğaziçi’dir. Ne severiz yanında içki içmeyi, kıyısında yürümeyi, ona bakıp dalıp dalıp bir yerlere gitmeyi ve elbette onu vapur ile kesmeyi. Ancak yine arkeolojik yönden pek ihmal edilen bir bölge. İstanbul’un çok kültürel seviyesi ve katmerlerinden bahsedilir. Bundan Boğaziçi de nasibini alır ama yeterince değil. Geçtiğimiz günlerde okuduğum birkaç makalede Boğaziçi’nde Türk Kaleleri adedi ve isimleri dikkatimi çekti. Bunların bazıları hayatta, son kalıntıları ile var olmaya çalışmakta, diğerleri ise yok olmuş durumda sadece tarih sayfalarından bizlere bir gülümseme yolluyor. Evet, üşenmedim bu kalelerin listesini meraklılar, için aşağıda sıraladım.
Bugün Var Olan Kaleler
Bugün Var olmayan Kaleler
En Güvenli Havayolları
2014 havayolu ulaşımı için hiç iyi bir itibarla kapanmadı. 2013’e kıyasla yaklaşık kazalar dört katına çıktı. Elbette bunun sonuncunda oldukça fazla ölüm ile sonuçlandı. Her ne kadar havayolları hala en güvenli ulaşım aracı olsa bile kazası da en dramatik sonuçlara gebe olan bir kol. 2014’ün rakamlar son on yıl içerisindeki en yüksek ikinci veri. JACDEC’e göre (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre) 2013’de 251 kişi havayolları ulaşımından dolayı hayatını kaybederken 2014’de bu rakam binler düzeyinde. Bu talihsiz olaylar elbette havayolları güvenliğine ayrı bir değer kattı. Zaten havayolları tercih edilirken bakılması gereken en önemli unsurlardan biri olan güvenlik, teknik vb. kaçınılmaz kollar artık seyahat edenlerin göz ardı edemeyeceği bir unsur haline geldi. Kısacası her şey miller, ekonomik fiyat veya milliyetçilik değil. Elbette JACDEC isimli kurum 2014’ü detaylıca değerlendirmiş ve yapmış olduğu araştırmalar sonucunda dünyanın en güvenli 60 büyük havayollarını geçtiğimiz aylarda basına duyurdu. Bu haber nedense pek basın tarafından irdelenmedi veya olması gereken düzeyde ele alınmadı. Bence çok önemli veriler içeriyor ve dikkat edilmesi gereken bir rapor.
Söz konusu rapora göre dünyamızın en güvenli havayolu firması Hong Kong menşeili Cathay Pacific. Bunu Emirates, Tayvanlı Eva Air ve Kanada’nın milli havayolu firması Air Canada takip ediyor. Avrupa’daki en güvenli havayolu firması Hollandalı KLM. Genel sıralamada beşinci sırada ve Air New Zeland (Yeni Zelanda Havayolları) ve Qantas (Avustralya Havayolları) önünde. Bu listede en büyük darbeyi elbette iki çok büyük kazası ile Malezya Havayolları aldı, 34. Sıradan 57. Sıraya geriledi ama hala ilk 60’da yer alıyor olması da önemli bir faktör. Her zaman sağlamlıkları ile bilinen Almanlar bu listede Lufthansa ile 12. Sırada ve diğer havayolları Air Berlin ise 20. Sırada.
Peki, çoğumuzun medar-ı iftihar-ı Türk Havayolları 46. Sırada. Çok parlak değil bence…