Teknolojinin hızına yetişebilmek kolay değil, ancak kendi kulvarınızdaki gelişimleri takip etmek nispeten daha kolay. Teknolojiyi ya seversin ya da sevemezsin ancak ikinci seçenek pek kabul görebilecek bir durum değil zira o zaman evrenin dışına fırlatılman söz konusu. Daha sonrada bu hıza erişemeyeceğinden dolayı oyuna tekrar müdahil olamazsın. Ben bu yazımda turizm teknolojisi de ne gibi gelişmeler olduğunu biraz olsun sizler aktarmak niyetindeyim. Zamanında Jetsons’ların uçak arabası veya MartyMcFly’ın su üstünde uçak kaykayı gibi. Bu yeni ürünler ve fikirler bilim kurgu aleminden çıkıp bilimsel gerçek oluyor hem de burnumuzun dibinde.
Çok fazla telefonda konuşanlar için her zaman kulaklık mekanizmasını önermişimdir. Şimdi bir şey olmaz ama zamanla, vücut yıprandıkça kötü sinyaller ortaya çıkmaya başlıyor. Mevcut kulaklık ve konuşma sistemleri de olması gerektiği kadar etkin değil maalesef. Normals adlı bir ürün Özellikle call-centre ve satış departmanlarında çalışanlar için güzel bir haberi var. Kulağa yani kişiye özel kulaklıklar. Kişiye özel bu kulaklıklar hem sağlıklı, hem etkin ve daha da önemlisi dayanıklı. Bu günlerde olan her yeni şey gibi bunu da elde etmek için önce bir aplikasyon indirmeniz gerekiyor. Bu aplikasyon ile kulaklarınızın fotoğrafını çekiyorsunuz ve istediğiniz renk seçimi ile fabrikaya gönderiyorsunuz. Sizden alınan bilgilere göre 3D yazıcı ile bu kulaklıklar lazer ile işleniyor, temizleniyor, test ediliyor ve sonrada sizlere yollanıyor. Özel yapım olduklarından dolayı kulağınıza tam oturacaklar, ses kaybı sıfırlanacak ve normal kuklalığın yan etkileri sıfırlanacak. www.nrml.com
Hop! kendi etrafında dönen sahibini takip eden bir bavul. Bana çok ilkel geldi ve ciddi açmazları olabileceğini düşünüyorum ama fikir güzel ve geliştirilirse etkin olabilir. Daha resmi bir web sayfası yok, fikir vermesi için şu video izlenebilir: https://www.youtube.com/watch?v=hucNBe5sgY0 Bünyesinde barındırdığı 3 Bluetooth sensoru ile bavul sahibinin cep telefonu ile iletişim halinde. Böylece cep telefonu nereye giderse Hop!’ta oraya gidiyor. Hop! karşımıza ilk 2012’de çıktı yukarıdaki video’da da gördüğünüz gibi ama daha sonra sesi soluğu hiç ama hiç çıkmadı. Dediğim gibi fikir iyi ama uygulama?
Tam cep telefonların hangi yöne doğru ilerleyeceğini biliyoruz dediğimiz bir zamanda Google karşımıza Project Ara ile çıktı. Bu proje Lego ile cep telefonu arasında bir karışım. Google çerçeveyi ve temel opersyonel içeriklerini satacak, gerisi tüketiciye kalmış. Böylece arada ciddi para eden malzemelerin bedellerinden kutulunmuş olacak. Lazer ışınlarından, gece görüşüne kadar çok farklı özellikler bu yeni modül cep telefonlarına eklenebilecek. Herkese özel tasarlanmış bir cep telefonu. Geleceğin güzelliklerini hayal etmek çok keyifli ancak bunları uygulamaya sokmak ise o kadar kolay değil. Zira söz konusu proje fiilen hayata geçemedi daha.
ScrubbaWashBag uzun zamandır gördüğüm en yaratıcı ürünlerden biri. Her ne kadar 2010’dan beri var olsa da daha yen yeni dikkat çekiyor. Uzun seyahatlerde özellikle kirli kıyafetlerinizi yıkama sıkıntısı çekeceğiniz güzergâhlarda ScrubbaWashBag (Scrubba Yıkama Çantası) devreye giriyor. Kişisel, taşınabilir çamaşır makineniz geldi artık. Bu taşınabilir çamaşır makinelerini kullanmak çok kolay. Öncelikle içlerini su ve çamaşır deterjanı ile doldurmanız gerekiyor; ekstra havayı mevcut olan üfleme kısmından dışarı atmanız gerekiyor ki ortam tamamen havasız kalsın; sonra 30 saniye veya en fazla 3 dakika kıyafetlerinizi bu yapı içerisinde sürtüştürmeniz gerekiyor. Sonra kirli suyu akıtıp yeniden temiz su ile durulamak gerekiyor. Sonra da kurutmanız. İşlem bu kadar kolay ve bu ürünün maksimum maliyeti 100 USD civarında. Detaylar için bu adrese bakılabilir: www.thescrubba.com