Gelişen Teknoloji Işığında Geleceği Öngörmek


Eskiden taksici olmanın bir havası vardı zira bu iş kolu bir meslek olarak benimsenirdi. Aynı düzeyde dolmuşçulukta bir meslekti. Hiç unutmuyorum dayım bir dolmuşçuydu o eski Amerikan arabalarından devşirilmiş bir dolmuşçu. Güzel günlerdi ama artık bu meslekler yok oldu en azından benim gözümde. Gelişen teknoloji, insanların algı değerleri, meslek kurumuna olan umursamazlık bu değerleri tek tek yok etti. Ve geldik günümüze…

Bence taksiciler ve taksicilik kötü bir dönemde. Bir zamanlar hava yollarının girmiş olduğu çıkmaz yolun eşiğindeler. Daha uygun ve daha kaliteli alternatiflerin karşısında ayaklarının altındaki sağlam toprak kaymaya başladı. Aplikasyon destekli bu yeni servis kolları devreye girdikçe taksicilerin tek yaptığı şey kendilerine acımaktan öteye gitmiyor. Yakın gelecek bu dört tekerlekli mesleğin akıbetini keskin hatlar ile belirleyecek. Şimdiden BiTaksi ve Uber gibi aplikasyon menşeli servisler zaten etkin bir biçimde mesleği tekrar şekillendiriyor. Zira bu mesleğin daha yiyeceği çok ekmek var ama mevcut yapıda bunu gerçekleştirmesi artık mümkün değil.

Gün ve gün müşterilerin aplikasyondan beslenen servislere yöneldiklerine şahit oluyorum. Daha iyi servis, daha uygun fiyat, müşteri dostu, saygın, güvenli, muhatap bulabilme rahatlığı ve pek çok bunun gibi aşina olunmayan unsurlar taksicilerin tekelliğini haklı olarak sarsıyor. Elbette kimse bu eski mesleğin yok olup gitmesini istemez ancak taksiciler kendilerine okkalı bir değişik getirmezler de kendi yağları içerisinde eriyip sizlere ömür olacak.

İstanbul, Londra, Hong Kong ve New York gibi şehirlerde klasik taksicilik rahatlıktan uzak ve gelişen dünyadan bihaber. Hala kredi kartı kullanmama konusunda direnen, burnundan kıl aldırmayan, yasak olmasına rağmen sigara içen, bir soru karşısında seni azarlayan hatta dövmeye kalkan taksicilerin devri hızla yok oluyor. Ne yazık i bunun farkında olabilecek bir algı düzeyinde bile değiller. Ne zaman ki bir gelişim ve değişimin farkına varırlar o zaman hala oyunlarının en iyi olma olasılıkları var.

Hatırlarsanız ilk ucuz hava yolları ortaya çıktığında pek çok uçak firması bunu dikkate almamış sumen altı yapmıştı. Ucuz fiyatların cazibesine kapılan müşteriler üçer beşer bu hava yollarına kaymaya başlayınca burnundan kıl aldırmayanlarda duruma adapte olmak zorunda kaldı. Bu geçiş süresi hiç kimsenin beklemediği hızda ve etkin olarak manevra yapılması gereken bir durum oluştu. Elbette uçak-taksi kıyaslamak finansal olarak eş değer değil ancak iş modeli ve akışı olarak hizmet sektörü ve bir noktada örtüşüyor; gelişime açık olmak zorundasınız. Her hava yolu bir anda ucuz rakipler ile yarışmaya koyulmadı, koyulması da beklenemezdi ancak bu rekabet sonucu farklı hizmetler sunmak, kalitelerini parlatmak durumunda kaldılar. Rekabetin gücü fiyatlarla birlikte müşterinin aldığı hizmet standardını kamçıladı. Kaliteye müşterilerin para vereceğini bilip bunun üzerine oynamayı tercih  eden hava yolları başarılı olurken ucuz firmalar ile yarışmaya girenler ne yazık ki kaybetmek zorunda kaldı, zira o seviye onları aşina olduğu bir düzlem değildi.

Şimdi gelelim taksicilik mesleğine. Özellikle ülkemizde bu kol bir meslek olarak görülmüyor. Arta kalan zamanda, ehliyeti olan, tabir yerindeyse ipe sapa gelmemiş insanların bir şekilde kucakladığı bir ekmek kapısı olmuş durumda. Elbette sözüm meclisten dışarı zira taksiciliği hakkıyla da yapanlar var ama bunun oranı çok düşük.

Eski okul düzeyinde taksicilik yapanlar artık yavaş yavaş kendilerini yenilemek zorunda, geç bile kaldılar. Daha esnek, daha müşteri odaklı, empati kuran ve sevecen olmak zorundalar. Bir müşteri azar işitmek, kavga etmek için değil aksine rahat bir seyahat etmek için taksiye biniyor. Bir turistin ise ilk iletişimi çoğunlukla taksiciler oluyor. Bundan dolayı daha iyi servis veren taksici olmak,mesleğini aplikasyonlara veya farklı taşımacı firmalara kaybetmemek için benim naçizane önerilerim söyle olacak;

  • Aracınıza reklam almaya çalışın. Şehrin etkinlik nabzını tutun.
  • Hindistan’daki Richshaw’ların yaptığı gibi sergisi olan bir sanatçıya taksinizin içini tasarlatın.
  • Taksinize binen yolculara kendi istedikleri müziği dinletin. Bir tercih listesi sunun. Örneğin caz dinlemek bana ayrı bir keyif verir.
  • Ödemelerinizi kredi kartı ile alma olasılığını sunun. BiTaksi gibi aplikasyonlar bundan dolayı çok fazla iş kazanıyorlar.
  • Temiz olup aracınızı da temiz tutun. Bu sizin ekmek tekneniz. Aracınıza bindiğimiz için iğrenmek zorunda kaymayalım.
  • Camlarınız temiz olsun.
  • Sigara içmeyin.
  • Dışarı tükürmeyin.
  • Kavga etmeyin, laf dalaşına girmeyin.
  • Hızlı ve tehlikeli kullanmayın.
  • Yok, güzergahını önceden müşterinize sunun, emrivaki yapmayın.
  • Her zaman bozuk para bulundurun. Bu sizlerin görevi müşterinizin değil.
  • Birkaç kelime yabancı dil öğrenin, unutmayın ülkemize ilk defa gelen turistlerin karşısında elçimizssiniz.
  • Lütfen taksimetre dışında para almayın, dalavereye girişmeyin. Bir kazıklamanız tüm meslektaşlarınızı zan altında bırakıyor. Türkiye’ye gelen turistlerin en çok korktukları meslek taksiciler zira akıllarında kazıklanma korkusu var. Haksız da değiller…
  • Müşteri servisinizi geliştirin, aracınıza güncel okunacak dergiler koyun, isteyenlere satmak üzere su satın almak imkanı verin. Hatta aracınıza ufak bir buzdolabı alın ve içerisinde her zaman soğuk içecek bulundurun.
  • Wi-Fi imkanı sunun, malum wi-fi günümüzün vazgeçilmezi.
  • Her ne kadar son zamanlarda özellikle kör vatandaşlarımız için belediye bir kimlik kartı koymuş olsa bile taksilere bence kendinizi de tanıtan bir kimlik arka tarafa konulabilir. Kim ve ulaşılabilir olduğunuzu bilen müşteri mutlu müşteridir.
  • Kadınlara karşı daha duyarlı, nazik ve yardımcı olmak zorundasınız.

İşte sadece bu basit önlemler ile mesleğiniz elinizden gitmeyebilir.

Tercih sizin?

 

 

 


Makaleleri
Kitle turizmi nasıl başladı?
Seyahat tasarımcısının beslendiği ziyafet(ler)
Seyahat motivasyonları
Etik gezgin olmak
'Doğu Ekspresi' adı verilen iki lüks tren kimlere ait, farkları neler?
‘Bakanlıklar ve hükümet bu konuda birkaç lafın ötesine dahi geçemiyor’
Tren seyahatlerinin duygusal açılımları
Kartpostallar ve Yolculukları
Hediyelik eşyalar
Milyonlarca Hintliyi Tepindiren Adam
Turizm Sektörünün Köşe Taşı
Othmar Pferschy: Türkiye’nin ilk turizm fotoğrafçısı
2017’nin Lüks Seyahat Eğilimleri
Teotokostis Pammakaristu Manastır Kilisesi
Müzik, Seyahat İsimli Eşsiz Filmin Film Müziğidir…
Dünyanın En Garip Müzeleri
Turizm ile Şekillenen Gelecek
2018 Avrupa Kültür Başkenti: Valletta
Sanatın ve Mimarinin Beşiği: Floransa
Dokunulmamış: Ürdün ve Petra
Turizm Hakkında
Güzergah; Film Sahnemiz
Tonlarca Tel ve Sürdürülebilirlik
Kaburga Kıran
Dünyanın 10 Yerinden 10 Görkemli Kanal
Arkeolojik Kazılar, Türk Kaleleri ve THY
Birinci Konstantin
Barka İle Seyahat
Osaka
Modern Tanıma Göre Turizm’in Keşfi
Nasıl?
Seyahat Teknolojisi
Zekeriya Şen’in Hindistan İzlenimleri Serisi-2
Zekeriya Şen’in Hindistan İzlenimleri Serisi-1
Nam-ı Diğer: Zamanla İsmi Değişen Ülkeler
1900’lerde Paris'te Bir Fuar ve Yürüyen Kaldırım Hikayesi
Mars’ta Tatil Yapmak Mümkün mü?
Rock’n Roll ve Otel Sektörü
Nepal Denince Akla…
2016’nın Favori Destinasyonu: İzlanda
Gelişen Teknoloji Işığında Geleceği Öngörmek
Bavulunun Sesini Dinle : BagSentry
Düşük Sınıf Negatifliği Burada Yok: Narita Havalimanı
Kültürel Varlıklarımız: Ayasofya

Önerdiklerimiz

YEDİKULE’DEN SAMATYA’YA TURU
FENER - BALAT TURU
YERALTINDAKİ İSTANBUL TURU
ST. PETERSBURG'DA YILBAŞI GEZİSİ
KARİYE'DEN VLAHERNA AYAZMASI'NA
NEPAL EVEREST BASE KAMPI
TOPKAPI SARAYI VE HAREM'DE GEZİ
Kişiye Özel Geziler

Size Özel Turlar

Hayalinizdeki geziyi sayfamızda bulamadınız mı?

Hayallerinizdeki Geziyi, Hayallerinizin Ötesinde Yaşayın!

Nasıl bir program istediğinizi söyleyin, size hayallerinizdeki geziyi tasarlayalım, siz dünyayı nasıl görmek isterseniz öyle bir rotayla; herkes için değil sizin tercihleriniz, sizin hayalleriniz, sizin maceranız için

Gemi Gezileri
Makaleler
Fest Travel
Fest Travel Instagram
Fest Travel Youtube
Fest Travel Twitter
Fest Travel Facebook
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma : 08.30 - 18.00

Mesai saatleri dışında bize ulaşmak için [email protected] adresimize yazabilir ya da 0 850 622 33 78 no’lu telefonu arayabilirsiniz.
Barbaros Bulvarı, Barbaros Apt. No.74 K.7 D. 18-19 PK.34349 Balmumcu, Beşiktaş-İstanbul / Türkiye

Tel: 0 850 622 33 78
Faks: 0 212 216 10 30
E-Posta: [email protected]