Bir saniyeliğine güzel bir olanağı hayal edin. Hepimiz ama hepimiz turizmci olarak İstanbul’dan öyle böyle bahsetmiyoruz. İstanbul şöyle, İstanbul böyle vs vs. Seviyoruz kentimizi o kesin ama ne kadar sahip çıkıyoruz tarihine. Bir gezgin İstanbul’a gelince Aya Sofya ve Topkapı’yı dolaşmadan şuradan şuraya adımını atmaz. Neden bunlar en önemli mimari binaların başında geldiği için. Peki, hiç düşündünüz mü, bu kenti kent yapan, Doğu Roma’nın başkenti olarak ilan edilen Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus veya popüler adıyla Birinci Konstantin veya Büyük Konstantin nerede ebedi istirahatinde.
Bu önemli şahsiyetin lahdi bulunsa ve ziyarete açılsa nasıl güzel bir kurgu olur. İlk cümleme dikkat hayal edin dedin. Bence muhteşem olur. Gelen her gezgin ilgili veya ilgisiz Konstantinopolis’in isim babası, kurucusu Büyük Konstantin’i mutlaka ebedi istirahat yerini görmek ister. Alın size bir kazanılmış değer daha. Ama bunu bulmak, bunu araştırmak için en ufacık bir çaba göstermez isek toprağın altında yok olur gider.
Elimizde bu konu üzerine ciddi makaleler ve yazıtlar var. Bunlar hakkıyla irdelense ve gerekli yüzey araştırmaları yapılsa kim bilir neler ortaya çıkacak.
Peki, Konstantin’in muhtemel lahti nerede? Kaynaklara göre Kocaeli ilinin Dilovası ilçesine bağlı bir köy olan Çerkeşli’de. Antik adı Ancyrona olan bu köyün tarihi oldukça eski. Bazılarına göre Konstantin Ancyrona köyünde aniden hastalanıp öldü. Hemen burada on iki havariyi temsil eden mermer bir lahite konup gömüldü. Bazılarına göre naaşı kurduğu kente getirildi ve şu an Fatih Camisinin üzerine kurulduğu zamanın On İki Havariler Kilisesine gömüldü.
Büyük Konstantin nerede yatıyorsa yatsın, tarihimizde çok önemli yeri olan bu kişinin lahdini bulup çıkartmak bence hepimizin, özellikle her turizmcinin sorumluluğunda.