Sorumlu turizm ve seyahat çevre, yerel halklar ve yerel ekonomilere ilişkin bir yaklaşımdır. Ziyaret edilen ülkelerde dikkat edilmesi gerekli giyim-kuşam biçimlerinden, su kullanımından, fotoğraf çekmek için izin istemelerden seyahate harcanan paraların önemli bir kısmının o ülkede kalıp, yerel halklara dönmesine kadar bir dizi çabayı kapsar.
Sorumlu turizm, sürdürülebilir turizmin hedeflerini içerir, ancak sorumluluğun seyahate katılan bireylere, kuruluşlara, iş dünyasına bırakılması ile sürdürülebilir turizmden ayrılır.
2002'de Johannesburg'da gerçekleştirilen Sürdürülebilir Gelişme Dünya Zirvesi öncesinde Cape Town'da yapılan özel bir toplantıda kabul edilen " Güzergâhlarda Sorumlu Turizm" Bildirgesi'nde kabul edilen esaslar şunlardır (23):
İngiltere'nin önde gelen "özel tur" düzenleyici seyahat acentelerini bir araya getiren Bağımsız Tur Operatörleri Birliği AITO (www.aito.co.uk) sorumlu turizm konusunda amaçlarını ve uygulamalarını şöyle sıralamaktadır:
Amaçlar:
Uygulamalar:
Sorumlu turizm anlayışı gerçekte bu kitapta EK 2'de verilen "Turizm İçin Küresel Etik Kuralları"na dayandırılmıştır. Bu nedenle zaman zaman "sorumlu turist" ile "etik turist" kavramları özdeşleşir. Sorumlu turizm için "küresel seyahat et, yerel harca", "etik seyahat et", "yeşil seyahat yap" gibi sloganlar da üretilmiştir.
Sorumlu turizm daha seyahate çıkmadan önce gidilecek ülke ve güzergahı incelemekle başlar, oraya gidilince yerel gelenek ve göreneklere saygı, yerel halkla ilişkilerde titizlik, kendini Noel Baba sanıp yerel çocukları yoldan çıkarırcasına para, şeker dağıtmama, "seks turizmi"ne karşı olma, fotoğraf çekmede kişilik haklarına ve dinsel mekanlarda inançlara saygı gösterme, yerel turizm çalışanlarına, bavul taşıyanlara, garsonlara, sürücülere, rehberlere saygıda kusur etmeme, çöp atma, kamp ateşi yakma, tuvalet, su kullanma, vahşi doğaya, floraya, faunaya zarar vermeme konularında doğru tavır izlemeyi içerir.