Her ülkenin transit geçiş amacıyla dahi olsa topraklarına sokulacak mal, eşya, tüketim malzemesi ve parayla ilgili özel kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar özellikle eski Doğu Bloku üyesi ülkelerde (Yugoslavya, Bulgaristan, Romanya) hayli katıdır. Söz konusu kuralların bilinmesi ve bunlara uyulması, arzulanmayan durumların önlenmesi ve giriş yapılan ülkeden rahatlıkla çıkış yapılması için gereklidir. Giriş gümrüğündeki ihmal ve yanlışlıkların çıkış gümrüğünde soruna ve daha büyük sıkıntılara yol açabileceği akılda tutulmalıdır.
Gümrük formaliteleri genellikle ülkeye sokulması yasak ya da miktar olarak belli bir sınıra tabi veya sözlü ya da yazılı olarak beyan edilmesi gerekli şeyler içerir. Genelde her türlü silah, gaz tabancaları, göz yaşartıcı spreyler ve av malzemelerinin ülkeye sokulması yasaktır.
Şahsi ihtiyaca yönelik eşyanın (zati eşya) tekrar çıkarılması şartıyla ülkeye sokulması serbesttir. Şahsi ihtiyaca yönelik eşya ve malzemenin neler olduğu ve hangi miktarlarda olması gerektiği esasen uluslararası anlaşmalarla belirlenmiştir. Aşağıda bir kısmı liste halinde verilmekte olan bu eşya ve malzemeler ile miktarlarının belirlenmesinde gözetilen husus, bunların miktar, çeşit ve amaç olarak kişisel kullanıma uygun olması, ticari nitelikte bulunmamasıdır.
GÜMRÜK ÖDENMEYEN EŞYALAR
Giyim ve Yolculuk Eşyası
Elektronik Eşya
Müzik Aletleri
Spor ve Oyun Aletleri
Sağlık Cihazları
Mutfak Eşyası
Tüketim Maddeleri
Ve Diğerleri
GÜMRÜK ÖDENMEYEN EŞYALAR
18 yaşından büyük yolcuya, Türkiye'ye gelişinden 2 ay önce ve 6 ay sonra posta veya hızlı kargo yoluyla gönderilen ve değeri 1.500 Euro'yu geçmeyen ve ticaret amaçlı olmayan eşyadan yüzde 10 sabit gümrük alınır (300 Euro'luk muafiyet düşülür).
Ya da 18 yaşındaki yolcunun beraberinde getireceği ve değeri 1.500 Euro'yu geçmeyen ve ticaret amaçlı olmayan eşyadan yüzde 10 sabit gümrük alınır (300 Euro'luk muafiyet düşülür).
Bu haktan yararlanabilmek için şu koşullar gereklidir:
Bu çerçevede getirilen eşyanın toplam kıymetinin 1.500 EURO'yu aşması halinde, söz konusu eşyanın ithalinde ödenmesi gereken vergiler, yürürlükte bulunan esaslara göre tahakkuk ve tahsil edilir.
İthal konusu eşyanın kıymetinin tek başına 1.500 EURO'yu geçmesi halinde, bu eşyanın gümrük vergileri İthalat Rejimi Kararı ile belirlenen oranlara göre tahakkuk ve tahsil edilir.
Eşyaya sabit oranlı vergi uygulamadan önce, beyan sahibi bunun yerine ithalat vergilerinin uygulanmasını talep edebilir. Bu durumda eşya için ithalat vergileri tahsil edilmek suretiyle eşyanın ithaline izin verilir.
Bu çerçevede getirilen eşyanın vergi matrahının tespitinde esas alınacak kıymeti, ibraz edilen faturaya veya satış fişine göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti idarece tespit edilir.
DÖVİZ GİRİŞ - ÇIKIŞ