Sanatın ve Mimarinin Beşiği: Floransa


Hayatımız boyunca hep görmek istediğimiz yerleri kendimize hitap ettiği şekilde bir listeye sıralarız. Bu liste, görmek istediğimiz yerin içimizde uyandırdığı heyecan ve ilgi ile sıralanmış olur. Modern hayatın yoğunluğunda yakalayabildiğimiz boş bir zaman dilimini ise, listemizin başındaki yeri en detaylı biçimde keşfetmek için kullanmak isteriz. Ancak detaylı bir keşif gezisi elbette kusursuz bir program ve zamanlama ile gerçekleşebilecektir. Bu amacımızı, son dönemlerde moda olan bol taksitli, alış veriş ağırlıklı, doldur-boşalt, bol ekstra tur satışlı ve özüne inince aslında hiçbir şeyin dâhil olmadığını rahatlıkla görebileceğimiz turlara katılarak maalesef yapamayız. Bizim için önemli olan, bu yeri belleğimize hatasız yükleyebilmemiz ve hazmedebilmemiz için kusursuz bir organizasyon. Bizim listemizin bir numarası Floransa’yı, dillerde kültür gezileri bir türkü olan, klasikleşmiş ve yıllandıkça lezzetine lezzet katmış FEST Travel uzmanlığı ile keşfetmeye karar verdik.

İtalya’nın ortasında yer alan Toskana bölgesinin ve Firenze ilinin merkezi olan, Roma’nın 230 km kuzeybatısında bulunan Floransa, her gezgin için farklı bir anlam ifade eder. Bazıları için Rönesans’ın nefes kesen başkenti, yüzyıllık binaların arasında ilerleyen bir zaman tüneli olarak dikkat çekerken, diğerleri için müzelerin şehri; sanat, edebiyat, mimari ve felsefenin beşiği olarak benimsenmiştir. Gezginlerin dışındakiler için ise Floransa dünyada ilk standart sikke olarak kabul edilen “flori”nin basıldığı yerdir. Bunun doğal süreci olarak bankaların ve bankerlerin doğduğu şehir olarak kabul edilir. Bu nedenle İtalyanların haklı olarak övündükleri ve gurur duydukları şehirlerinin başında Floransa gelmektedir. Floransa ise yüzyıllar boyunca içinde birikmiş olan tüm bu eşsiz güzellikleri, tüm asaleti ile taşımaktadır.

downloadfile-43

Floransa, İ.Ö. 1. yüzyılda Etrüskler tarafından Arno Nehri’nin yanına kurulmuştur. Roma İmparatorluğu, başkent yolu üzerinde önemli bir konuma sahip olan Floransa’yı kısa bir sürede askeri garnizona ve bunun sonucu olarak zengin bir ticaret merkezine dönüştürmüştür. Got, Bizans ve Lombard hâkimiyeti altına geçen şehir, bu dönemlerde pek gelişemeyip olduğu yerde kalmıştır. 12. yüzyıla gelindiğinde dönemin en ölümcül hastalığı veba, şehrin nüfusunun yarısını yok etmiştir. Buna rağmen şehir bankacılığı ve Papa’nın yardımıyla tekrar ayaklarının üstünde durmasını bilmiş. 15. yüzyıl başlarında Giovanni di Bici ve oğlu Cosimo ile kentin sosyal ve siyasal yaşamını etkilemeye başlayan Medici ailesi, Floransa’nın ekonomik bakımdan zenginleşmesini sağlamışlar. Medici ailesi, üç yüzyıl boyunca Floransave Toskana’nın tek hâkimi olmuştur. Mediciler’in ileriye dönük planları, dönemin en önemli sanatçılarının Floransa’da çalışmalarına imkân vermiştir. Donatello, Filippo Brunelleshi, Lorenzo Ghiberti, Luca della Robbia, Fra Angelico, Botticelli, Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi eşsiz sanatçılar Medici ailesi tarafından şehrin güzelleştirilmesi için görevlendirilmişlerdir. Takip eden yüzyıllar politik karmaşıklık içinde geçse de, Floransa 1861 yılında İtalyan Birliği’ne katılmış ve 1865–71 yılları arasında çok kısa bir dönem yeni krallığın başkenti olmuştur. II. Dünya savaşında Mussolini’nin yanında olan şehir, Alman ordularının İtalya’dan çekilmesi sırasında yoğun bombardımana maruz kalmış ve adeta yerlebir edilmiştir. Savaşın bitmesiyle, Floransa tekrar küllerden doğmuştur. Günümüzde Floransa 374.500 bin nüfusuyla ve kapladığı 3514 km²’lik alanıyla İtalya’nın en dikkat çekici şehri özelliğini korumaktadır.

images-23

Zamanın dondurulduğu Floransa’nın dar taşlı sokaklarına adım atmamızla birlikte, bu şehrin adeta ressamlardan mimarlara, bilim adamlarından siyaset adamlarına, heykeltıraşlardan şairlere kadar her nevi sanatçının üstünde dönem dönem çalıştığı bir sanat eseri olduğunu fark edersiniz. Bu eserler, ortaçağın moda mimari stili olan Gotik’in, Rönesans’a doğru kaymasını sağlamıştır. Hümanizm ve sanatta yepyeni bir görüş getiren Rönesans, zamanla tüm güzelliklerin yolunu açmıştır.

images-13

Floransa’nın yüzyıllardan bugüne hiç bozulmadan gelen güzelliğini tatmaya ve yaşamaya gelen, heyecan ve duygu yüklü bir kalabalığın peşinde yaptığımız kısa bir yürüyüşten sonra Santa Maria del Fiore Katedrali’ne ulaşıyoruz. Diğer adıyla Duomo olarak bilinen bu kilisenin önünde birçok ülkeden gelen insanlarla birlikte içimizdeki keşfetme arzusunu dizginlemeye çalışıyoruz. Vaftizhane ve 400 basamaklı, 84 metrelik çan kulesi ile karşımızda dikilen yapının inşaat tarihi de oldukça ilginç. İlk çalışmalara 1294 yılında başlanmış olmasına rağmen, yaklaşık altı yüz yıllık bir inşaat süreci sonunda yapı tam anlamıyla bitirilebilmiştir. En son 1887 yılında yapının dış cephesi beyaz Carrare mermeri ile kaplanmış. Bu görkemli yapı Brunellesch’nin başyapıtı olarak gösterilir ve halen Floransa’nın zenginliğinin, gücünün sembolü olarak gururla karşımızda durmaktadır. Çan kulesine tırmanmayı gözüne kestiren gezginler ise ayaklarının altına serilen Floransa’nın ihtişamlı manzarası ile ödüllendirilir. Katedralin içindeki fresk ve vitraylar özellikle görülmelidir. Sol duvarında asılı olan Domenico di Michelino’nun “Dante İlahi Komedya’yı Açıklarken” tablosu ise tek kelimeyle nefes kesicidir.

images-12

Santa Maria del Fiore Katedrali

Katedralin hemen yanında ise kentin en eski yapısı olan, Floransa’nın koruyucu azizi Vaftizci Yahya’ya adanmış vaftizhane (Battistero) durmaktadır. 1. yüzyıla kadar tarihlenebilen bu yapının en büyük özelliği ise kuzey ve doğu kapılarıdır. Lorenzo Ghiberti tarafından, yaklaşık 25 yılda sanatsal bir hırsla işlenen bu bronz kapılar, 1425 yılında yerlerine takılmış. Üzerlerinde İsa’nın, İncil yazarlarının ve Kilise’nin ileri gelen bilgelerinin hayatlarından kesitlerle birlikte; eski Ahit’ten sahneler içeren rölyeflerin bulunduğu kapılar, “Cennet”in Kapısı” olarak adlandırılmaktadır. İçi mozaiklerle kaplanmış vaftizhaneye girerken bizi karşılayan kapılar ise kopyadır. Orijinal “Cennet’in Kapıları” bir müzede koruma altında sergilenmektedir.

Battistero

Battistero

Floransa’nın bir zamanlar dini merkezini oluşturan Duomo’dan yavaş yavaş kentin ikinci büyük meydanı olan Piazza della Signoria’ya ilerliyoruz. Şehrin en meşhur buluşma noktası olan meydan, aynı zamanda Palazzio Vecchio ve de bazı çok önemli heykellerin ev sahipliğini yapmaktadır. Günümüzde meydan, bol kafeleri ve yapısal zenginliği ile Floransalılar’ın sosyal merkezi olmuştur. Meydanın büyüsü ile ilk gördüğümüz kafenin içine dalıp, hemen bir espresso sipariş etmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Servisin yavaşlığını pek umursamadan etrafımızda olan bitenleri dikkatlice algılamaya çalışıyoruz. Bu arada İtalyanlar’ın kahvelerini, ayakta sohbet ederek içmeyi tercih ettiklerini öğreniyoruz. Böylece hem servis daha hızlı oluyormuş hem de daha az para ödüyorlarmış. Ağzımızdaki kahve tadı ile yolumuza devam ediyoruz.

images-24

Eski ve yeni Floransa’nın kalbi olan meydana hâkim konumundaki en önemli yapı 1299 yılında inşa edilmiş 94 metrelik kulesi ile dikkat çeken Palazzo Vecchio’dur. Belediye binasına dönüştürülmüş olan yapı, orijinalinde bir saray olarak inşa edilmiş. Bir ortaçağ şatosu gibi düşünülen bu yapının içinde bizleri Giorgio Vasari tarafından dekore edilmiş muhteşem bir iç avlu karşılıyor. Buradan sarayın dev ana bölümü olan Salone dei Cinquecento’ya çıkılıyor. Sarayın en dikkat çekici odası ise, hemen kapısının karşısında dikilen Michelangelo’nun “Zafer” heykeli olan Studiolo fi Francesco I’dir.

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio

Sarayın baş döndürücü güzelliği ile kendimizi meydana attığımızda, Floransa gibi bir zaman makinesinin içinde zamanın nasıl akıp gittiğini fark ediyoruz. Meydanın içinde dolaşmaya başladığımızda adeta burayı bir açık hava müzesine dönüştüren şaheser heykellerin büyüsüne teslim oluyoruz. Karşımızda duran Avrupa’nın en büyük bronz heykellerinden biri olan Cellini’nin Preseus’u, Michelangelo’nun David’i (kopyası), Donatello’nun Herkül’ü, Giakbologna’nın Cosimo’su ve Ammannati’nin Neptün heykelleriFloransa’nın tüm tarihinin en gözle görülür tanıkları olarak gururla yerlerini korumaktadırlar.

Cellini’nin Preseus’u

Cellini’nin Preseus’u

Yaklaşık 68 müzesi olan bu şehrin en büyük ve en önemli müzesi “Galleria degli Uffizi”dir. Medici ailesinin şehre hediyesi olan yaklaşık kırk beş odacıktan oluşan müze, İtalya’nın, hatta dünyanın en önemli resim müzelerinden birisidir. Meraklı olmayanlar için bile müzeyi hızlı bir biçimde dolaşmak, en azından iki saat almaktadır. Ancak meraklıların iki tam gününü alabilir. Bu eşsiz eserlerin en önemlileri her bakanı büyüsü altına alan Botticelli’nin “Venüs’ün Doğuşu” ve “İlkbahar” konulu tabloları. Müzede sırasıyla Michelangelo’dan Rafaello’ya, Da Vinci’den Caravaggio’ya uzanan bir sanat denizinde adeta kaybolursunuz.

 

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi

Sanata aç olan ruhumuzu müzeden ayırmak çok zor da olsa keşif gezimize devam etmemiz gerekiyor. Müzenin kapısından çıkarak Floransa’nın en meşhur simgelerinden birisi olan Ponte Vecchio’ya (Eski Köprü) yöneliyoruz. Arno Nehri’ni kesen üzeri ufacık yapıcıklarla kaplı bu renkli köprü, ilk başlarda kasaplara tahsis edilmiş olsa bile Medici’lerden sonra “kuyumcular köprüsü” olmuştur. Burası aynı zamanda alışveriş meraklılarının uğrak noktasıdır. Elleri torbalarla dolu turistleri gördükçe, Floransa’nın turistler için iyi bir alışveriş imkânı sunduğunu anlıyoruz. Ponte Vecchio, yüzyıllar boyunca Arno Nehri’nin kabarmasıyla sayısız sel felaketi ve savaşlar atlatmıştır ancak hep ayakta durmasını başarmış.

 

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

Piazza della Signoria Meydanı’nda kopyası bulunan Michelangelo’nun David heykelinin aslı Floransa’nın ikinci en önemli müzesi olan “Galleria Dell’Accademia”da sergilenmektedir. Heykelin temel konusu şehrin Medici ailesinden kurtulmasına adanmıştır. Diğer taraftan, tüm ihtişamı ile farklı düşmanlara gözdağı vermektir. David heykelinin en büyük özelliklerinden biri tek bütün mermer parçasından yontulmuş oluşudur. Toskana tepelerinde bulunup getirilen bu ince ve damarlı mermer blok, Leonarda da Vinci’nin de dâhil olduğu birçok sanatçı tarafından işlenememiş ve bir köşeye atılmış. Ancak Michelangelo söz konusu bloğu üç yıl gibi bir süre içerisinde ince ince işleyerek adeta herkese meydan okumuştur. Uzun kollara, fazlasıyla büyük bir baş ve ellere sahip olan bu orantısız heykel, 1873 yılında Galleria Dell’Accademia’ya kaldırılana kadar Piazza della Signoria Meydanı’nı süslemiştir.

 

Galleria Dell’Accademia- David Heykeli

Galleria Dell’Accademia- David Heykeli

Keşfetmenin rüzgârları bizi çoğu ünlü simayı çatısı altında toplamış olan Santa Groce Kilisesi’nin önüne getiriyor. Bu kilise Dominikenlerin, Santa Maria Novella Kilisesi’ne rakip olarak yaptırdıkları bir eserdir. Yüzeyi yine kusursuz Carrare mermeri ile kaplı bu yapının içine adım atar atmaz, Giorgio Vasari’nin 1570 yılında yaptığı, Michelangelo’nun anıt mezarı ile karşılaşırsınız. Sonra sırasıyla Dante’nin Abidesi, Machiavelli’nin, opera bestecisi Giocchino Rossini’nin, Ghiberti’nin, Galilei’nin ve Leonardo Bru’nin mezarları çıkar karşımıza. Floransa’nın dünya çapında bir şehir olmasına katkıda bulunan bu Floransa âşıklarının ölümlerinden sonra bile şehirden kopamadıklarını görürüz. Bu kilisenin diğer bir özelliği ise, Dante Alighieri’nin heykelinin bulunduğu meydanıdır. İtalyanlar için çok önemli olan bu meydan söylentilere göre Avrupa’da futbolun ilk çıkış noktasıdır.

İtalya’da yaklaşık 50 farklı şive ile İtalyancanın konuşulmaktadır. Ancak aşina olduğumuz İtalyancanın temelini Floransa şivesi oluşturmaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden biri Dante Alighieri ve Macchiavelli gibi zamanın usta yazarlarının kaleme aldıkları eserler, İtalya’daki dil oluşumunun ilk adımlarını atmış olmasıdır.

Floransa semalarına gece çöktüğünde yaşam ve heyecan aynı hızla devam ediyor. Bir tarafta kusursuz mimari yapıların içinde sergilenen sanatsal gösteriler, diğer tarafta eşsiz Toskana mutfağından geniş bir yelpaze sunan dar sokaklardaki yerel lokantalar… Chianti şarabının yudumları eşliğinde yediğiniz 750 gramlık Floransa tarzı biftek şehrin birde gastronomik açıdan zevkine varmamızı sağlar. Sonra Cumhuriyet meydanı’ndaki kafelerde içilen bir sıcak kahve bizleri gecenin sonunda mest eder.

images-30

Üç gün boyunca öğrenmeye ve algılamaya aç gezginler olarak Floransa’nın bir ucundan diğer ucuna süren keşif gezimizi, şehrin terası olarak adlandırılan “Piazzale Michelangelo” da noktalıyoruz. Mor Toskana gökyüzünün altında kendimizi kuşbakışı bir haritaya bakar buluyoruz. Arno Nehri’nin ikiye böldüğü şehir tüm güzellikleri ile bir Rönesans tablosu gibi önümüze seriliyor. Floransa, kiliseleri, kuleleri, müzeleri, dairesel Ortaçağ dar sokakları ve meydanları ile bizleri uğurluyor.

images-34

Floransa’yı bu kadar kısa anlatmak oldukça zor. Şehir, dünü ve bugünü ile sunmuş olduğu cevherleri keşfetmek için en azından üç tam günü hak etmektedir. Avrupa’nın göbeğinde el değmemiş ortaçağ havasını, yıllardan beri yaşatan Floransa’yı ziyaret eden herkes, mutlaka burada kendisine yakın bir tema bulmuştur. Floransa, onu ziyaret eden herkesin içine ya sanatını, ya aşkını, ya havasını ya yemeğini, ya da tutkusunu işlemiştir. Floransa sizi bırakabilir ama siz ondan asla kopamazsınız.


Makaleleri
Kitle turizmi nasıl başladı?
Seyahat tasarımcısının beslendiği ziyafet(ler)
Seyahat motivasyonları
Etik gezgin olmak
'Doğu Ekspresi' adı verilen iki lüks tren kimlere ait, farkları neler?
‘Bakanlıklar ve hükümet bu konuda birkaç lafın ötesine dahi geçemiyor’
Tren seyahatlerinin duygusal açılımları
Kartpostallar ve Yolculukları
Hediyelik eşyalar
Milyonlarca Hintliyi Tepindiren Adam
Turizm Sektörünün Köşe Taşı
Othmar Pferschy: Türkiye’nin ilk turizm fotoğrafçısı
2017’nin Lüks Seyahat Eğilimleri
Teotokostis Pammakaristu Manastır Kilisesi
Müzik, Seyahat İsimli Eşsiz Filmin Film Müziğidir…
Dünyanın En Garip Müzeleri
Turizm ile Şekillenen Gelecek
2018 Avrupa Kültür Başkenti: Valletta
Sanatın ve Mimarinin Beşiği: Floransa
Dokunulmamış: Ürdün ve Petra
Turizm Hakkında
Güzergah; Film Sahnemiz
Tonlarca Tel ve Sürdürülebilirlik
Kaburga Kıran
Dünyanın 10 Yerinden 10 Görkemli Kanal
Arkeolojik Kazılar, Türk Kaleleri ve THY
Birinci Konstantin
Barka İle Seyahat
Osaka
Modern Tanıma Göre Turizm’in Keşfi
Nasıl?
Seyahat Teknolojisi
Zekeriya Şen’in Hindistan İzlenimleri Serisi-2
Zekeriya Şen’in Hindistan İzlenimleri Serisi-1
Nam-ı Diğer: Zamanla İsmi Değişen Ülkeler
1900’lerde Paris'te Bir Fuar ve Yürüyen Kaldırım Hikayesi
Mars’ta Tatil Yapmak Mümkün mü?
Rock’n Roll ve Otel Sektörü
Nepal Denince Akla…
2016’nın Favori Destinasyonu: İzlanda
Gelişen Teknoloji Işığında Geleceği Öngörmek
Bavulunun Sesini Dinle : BagSentry
Düşük Sınıf Negatifliği Burada Yok: Narita Havalimanı
Kültürel Varlıklarımız: Ayasofya

Önerdiklerimiz

BANGLADEŞ

BANGLADEŞ

10 gece 11 gün
PERA’DAN GALATA’YA 6-7 EYLÜL 1955
İSTANBUL'UN HANLARI VE ÇARŞILARI
FENER - BALAT TURU
MİDAS ÜLKESİ FRİGYA
YILDIZ SARAYI VE ÇEVRESİ
Kişiye Özel Geziler

Size Özel Turlar

Hayalinizdeki geziyi sayfamızda bulamadınız mı?

Hayallerinizdeki Geziyi, Hayallerinizin Ötesinde Yaşayın!

Nasıl bir program istediğinizi söyleyin, size hayallerinizdeki geziyi tasarlayalım, siz dünyayı nasıl görmek isterseniz öyle bir rotayla; herkes için değil sizin tercihleriniz, sizin hayalleriniz, sizin maceranız için

Gemi Gezileri
Makaleler
Fest Travel
Fest Travel Instagram
Fest Travel Youtube
Fest Travel Twitter
Fest Travel Facebook
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma : 08.30 - 18.00

Mesai saatleri dışında bize ulaşmak için [email protected] adresimize yazabilir ya da 0 850 622 33 78 no’lu telefonu arayabilirsiniz.
Barbaros Bulvarı, Barbaros Apt. No.74 K.7 D. 18-19 PK.34349 Balmumcu, Beşiktaş-İstanbul / Türkiye

Tel: 0 850 622 33 78
Faks: 0 212 216 10 30
E-Posta: [email protected]