Kapadokya turizmine eski bir 'yeni' olanak: Şarapçılık


Garanti Bankası’nın düzenlediği Anadolu Sohbetleri’nin 40’ıncısı Nevşehir’de yapıldı. Kapadokya gezisini de içeren bir program dahilinde A&B İletişim ve FEST Travel’in organizasyonuyla basın mensupları ve çeşitli sektörlerden temsilcilerin ağırlandığı Garanti Anadolu Sohbetleri’nde tarım, turizm ve sanayileşme açısından Kapadokya’nın sorunları ele alındı.

 

31 Mayıs-2 Haziran günleri arasında Kapadokya gezisi ve Nevşehir zirvesi olarak gerçekleştirilen program çerçevesinde, basın mensupları ve konuklara Soğanlı ve Ihlara vadileri, Sianssos bölgesi, Uçhisar Kalesi, Göreme Açıkhava Müzesi, Turasan Şarap Fabrikası ve Derinkuyu Yeraltı Kenti gezdirildi, ayrıca balon turu yaptırıldı.

 

Programın ikinci günü olan 1 Haziran’da ise Garanti Anadolu Sohbetleri Nevşehir Toplantısı, Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Saffet Arolat’ın yönetiminde yapılan toplantıya Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği AB Uzmanı Bülent Özcan, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Aktan, Turizm Yatırımcıları Derneği Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Oktay Varlıer ve Doğa Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Karahan konuşmacı olarak katıldılar.

 

Nevşehir’in tarım ve turizminin sorunlarının ele alındığı 40. Garanti Anadolu Sohbetleri toplantısında, tarım-turizm ilişkisine değinen konuşmacılar, özellikle şarapçılık ve turizmin bölgede birbirini besleyecek iki sektör olarak ön plana çıktığına işaret ettiler. Bağcılık ve şarap üretiminin bölgenin binlerce yıllık tarihinde köklü bir yere sahip olduğu ve bunun turizm açısından değerlendirilemediğinin vurgulandığı 40. Garanti Andaolu Sohbetleri toplantısında, şarapçılığın bölge turizmini tetikleyeceği görüşü öne çıktı.

 

Karadere: Geçiş yeri değil, destinasyon olarak sunulmalı. Toplantıda açılış konuşması yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Kapadokya’nın bir geçiş yeri değil, kendisinin doğrudan bir destinasyon olarak sunulması gerektiğini vuruladı. Diğer tüm turizm merkezlerinin karşı karşıya oldukları sorunların Kapadokya için de geçerli olduğunu belirten Karadere, bölgenin turizmi 12 aya yaymanın yöntemlerini düşünmek ve doluluk oranlarını artırmak zorunda olduğunu kaydetti.

 

Vali Hacımustafaoğlu: 2007’nin milat olmasını bekliyoruz. Kapadokya’nın önemli bir turizm merkezi olduğuna işaret eden Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu da, 7 bin yıla yakın bir geçmişe ve 1 milyon civarında peri bacasına sahip olan bölgenin 20 bin yatak kapasitesiyle yılda 1 milyon 800 bin civarında ziyaretçiyi ağırladığını söyledi. Geçen ay 30 yeni fabrikanın hizmete girdiği bölgede asıl geçim kaynağının turizm olduğunu vurgulayan Hacımustafaoğlu, yeterli altyapıya sahip olan bölgenin yine de turizmden istenen düzeyde pay alamadığını, ancak 2007’nin turizm açısından bir milat olmasını beklediklerini kaydetti. Hacımustafaoğlu, Nevşehir’in uluslararası havaalanına sahip oluşunun önemli açılımlar yaratacağını ifade etti.

 

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği AB Uzmanı Bülent Özcan ise Nevşehir için uluslararası finans kaynaklarını anlatan bir konuşma yaptı. Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası kuruluşların hibe ve yardımları ile ilgili bilgi veren Özcan, öz kaynakların yeterli olmadığını, bu nedenle dış kaynaklara başvurulması gerektiğini söyledi.

 

Prof. Dr. Nihat Aktan: Şarapçılık turizmi tetikler Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Aktan ise şarapçılık ve turizm ilişkisini öne çıkardığı konuşmasında, Kapadokya’nın şarapçılıkta devlet tarafından pilot bölge olarak seçilmesi gerektiğini vurguladı. Şarapçılığın Kapadokya turizmini tetikleyecek bir unsur olduğunu söyleyen Aktan, klasik şarap üretiminden vazgeçip modern yöntemlere başvurulması gerektiğini belirtti. Avrupa’da şarabın önemli bir turizm malzemesi olduğuna değinen Aktan, şarap üretimi ve değişik tatları merak eden insanlar olduğunu, Kapadokya’nın elindeki bu şansı kullanması gerektiğini ifade etti.

 

‘AB fonları zarar getirir’

 

Avrupa Birliği fonlarından yararlanmanın bu noktada yarar değil zarar getireceğine inandığını söyleyen Aktan, şarapçılığın turizm açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu ve devlet desteği olmaksızın böyle bir konsept geliştirmenin mümkün olmadığını kaydetti.

 

Varlıer: Geceleme oranı düşük, tesis kalitesi artırılmalı Kapadokya’nın turizm yatırımcıları açısından ne anlam ifade ettiğini ele alan bir konuşma yapan Turizm Yatırımcıları Derneği Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Oktay Varlıer ise Kapadokya’nın daha çok günübirlik ziyaret edildiğine ve geceleme sayısının çok düşük olduğuna dikkat çekti. 2005 verilerine göre bölgeyi 1 milyon 800 bin ziyaretçinin ziyaret ettiğini belirten Varlıer, konaklayan turist sayısının ise 595 bin olduğunu hatırlattı. Geceleme oranlarının yabancı turistlerde 2, yerli turistlerde ise 1,5 gece olduğunu söyleyen Varlıer, tesis kalitesinin artırılması gerektiğini belirtti.

 

Bölgenin tarımsal ve kültürel özellikleri kullanılarak turistin bölgede daha fazla kalmasının sağlanması gerektiğine işaret eden Varlıer, el sanatları ya da eko turizm çerçevesinde turistin farklı konseptlerle bölgeye çekilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Çarpık görüntülerin de önüne geçilmesi gerektiğini belirten Varlıer, baraka biçimindeki hediyelik eşya satış yerlerinin çirkin bir görüntü oluşturduğunu ve bu gibi yerlere ruhsat verilmemesi gerektiğini söyledi. Turistin peri bacalarını gezdikten ya da balon turu yaptıktan sonra eğlence ve alışveriş yapabileceği mekanlar ve yemek yiyeceği kaliteli yerler olması gerektiğine değinen Varlıer, bölgenin nasıl pazarlanacağının çok iyi bir biçimde araştırılması gerektiğine işaret etti.

Turizm Gazetesi
06 Haziran 2007-

Kişiye Özel Geziler

Size Özel Turlar

Hayalinizdeki geziyi sayfamızda bulamadınız mı?

Hayallerinizdeki Geziyi, Hayallerinizin Ötesinde Yaşayın!

Nasıl bir program istediğinizi söyleyin, size hayallerinizdeki geziyi tasarlayalım, siz dünyayı nasıl görmek isterseniz öyle bir rotayla; herkes için değil sizin tercihleriniz, sizin hayalleriniz, sizin maceranız için

Gemi Gezileri
Makaleler
Fest Travel
Fest Travel Instagram
Fest Travel Youtube
Fest Travel Twitter
Fest Travel Facebook
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma : 08.30 - 18.00

Mesai saatleri dışında bize ulaşmak için [email protected] adresimize yazabilir ya da 0 850 622 33 78 no’lu telefonu arayabilirsiniz.
Barbaros Bulvarı, Barbaros Apt. No.74 K.7 D. 18-19 PK.34349 Balmumcu, Beşiktaş-İstanbul / Türkiye

Tel: 0 850 622 33 78
Faks: 0 212 216 10 30
E-Posta: [email protected]